לאחרונה אנחנו יותר ויותר שומעות אזכורים של נרקיסיזם, הפרעת אישיות נרקיסיסטית ופגיעות נרקיסיסטיות. בין אם מדובר במערכת יחסים רומנטית עם אדם נרקיסיסטי או הורה נרקיסיסטי או דמות ניהולית או קולגה בעבודה. המשותף לכל המערכות יחסים עם אדם נרקיסיסטי הם תחושת ניצול, הבלבול והפגיעה הפסיכולוגית העמוקה שמשפיעה לטווח ארוך ופוגעת קשות בקורבנות.
מקור המילה נרקיסיסט מגיע מהאגדה על נרקיסוס שהיה נסיך יווני יפה תואר שלפי המסופר השאיר אחריו שובל של לבבות שבורים של נשים וגברים שנפלו בקסמו. האלה נמסיס ביקשה להעניש אותו על יוהרתו ואהבתו העצמית אשר פגעה באנשים רבים סביבו. העונש היה שהוא יתאהב בדמותו המשתקפת לו מימי הביצה כך שלא יוכל להפסיק להביט בעצמו וכך בילה את ימיו מביט בעצמו מבלי לאכול או לשתות עד שלבסוף מת.
בחרו לקרוא להפרעת אישיות נרקיסיסטית על שמו של הנסיך שהיה מאוהב בעצמו. אך בפועל מדובר בהפרעת אישיות שנובעת מהתפתחות בעייתית של העצמי בגיל הילדות והינקות. הנרקיסיסט אינו אדם שאוהב את עצמו אלא הוא אדם שחש נחיתות וריקנות עמוקה ולכן זקוק להאדרה וחיזוקים תמידיים מהסביבה. הוא אינו מקבל את עצמו כפי שהוא- אדם בעל פגמים וחולשות אלא הנחת היסוד הפנימית שלו הוא שהוא יתקבל ויהיה אהוב אם יהיה עליון על אחרים וטוב יותר מכולם. בגלל זה קשה לו לפרגן ולשמוח עבור אחרים והוא נמצא בתחרותיות והשוואה מתמדת עם האנשים הקרובים לו ובכלל.
לפי הפסיכואנליטיקאי היינץ קוהוט, הפרעת האישיות הנרקיסיסטית מתפתחת במקרים בהם דמות האם אינה אמפתית לצרכי הילד ואינה נותנת לו חום ללא תנאי. כתוצאה מכך הילד מפתח תחושה של עצמי פגום. כהתמודדות הוא מפתח הגנה על תחושת הפגימות באמצעות פיתוח תפיסה עצמית גרנדיוזית שמטרתה לפצות על תחושת העצמי. לפי הפסיכולוג אלפרד אדלר מדובר במנגנון של פיצוי שמתבטא בעליונות ושאיפה להיות מעל כולם כדי לכסות על תחושת נחיתות עמוקה. בנוסף, מחקרים כיום מאששים כי קיים מרכיב גנטי שמשפיע על התפתחות ההפרעה.
מאפיינים
לאחרונה משתמשים הרבה במילה נרקיסיסט כאשר רוצים לתאר אדם שמרוכז בעצמו, שאינו מתחשב באחרים ומתנהג בצורה פוגענית. אולם לא כל אדם שבחר לנהוג בצורה פוגענית הוא אדם שסובל מהפרעת אישיות נרקיסיסטית.
בספר האבחנות הפסיכולוגית האמריקאי ה-DSM-5 הפרעת אישיות נרקיסיסטית מאובחנת כאשר מתקיימים חמישה או יותר מהסימפטומים הבאים:
תפיסה עצמית מופרזת וגרנדיוזית- הדבר מתבטא בתחושת עליונו ובהכ מוגזמת של הישגים וכישורים שלו ומצפה להכרה והערצה מהסביבה. זאת למרות העדר הישגים שהולמים את הערצה שהוא מבקש.
עיסוק רב בפנטזיות על כיבושים, הצלחות- יש רצון להיות מפורסם או לקבל הכרה ציבורית, תאווה להיות עשיר ולהתרועע עם אנשי מפתח (אנשים מפורסמים ובעלי כוח) בנוסף יש תפיסות פנטסטיות לגבי תפקידים של אנשים בחייהם שמתבטאות בציפיות לא ריאליסטיות מבן או בת הזוג או מהילדים למשל.
תחושת מיוחדות וייחודיות ותפיסה כי רק אנשים מיוחדים וייחודים כמוהם הם בעלי ערך וכל השאר הם חלשים ולא מעניינים. דרישה תמידית להערצה וצורך כפייתי במחמאות ובחיזוקים על הישגים, מראה חיצוני וכו׳.
תחושת זכאות -אמונה פנימית שמגיע לי זכויות ופריבילגיות וציפייה בלתי ריאליסטית למילוי צורך זה על ידי הזולת באופן מיידי.
נצלנות ושימוש באנשים אחרים על מנת להשיג מטרות אישיות מבלי להתחשב בהשלכות שזה עלול להביא על הזולת.
היעדר אמפתיה- הקושי להבין שלאחרים יש רגשות ועולם פנימי ושאחרים יכולים להיפגע. זה בא יחד עם קושי להזדהות עם אחרים וחוסר רצון לעשות זאת.
עיסוק רב בקנאה- תחושה עזה של קנאה, תחרותיות והשוואה עם אחרים יחד עם התחושה שאחרים מקנאים בי כל הזמן.
יהירות- הפגנת התנהגות יהירה ומתנשאת שיכולה להתלוות בבוז גלוי וזלזול כלפי אחרים.
איך תדעו שמדובר בקשר עם אדם נרקיסיסט?
זה יכול להיות גבר או אישה, או כל מגדר אחר לצורך העניין. זה גם יכול להיות כל דמות בחייך כגון הורה, אח, חברה, בן או בת זוג, קולגה או מנהלת בעבודה. חשוב לציין שאדם יכול להיות בעלי קווים נרקיסיסטים מבלי להיות מאובחן כסובל מהפרעה נרקיסיסטית כלומר ישנן דרגות שונות של אפיון נרקיסיסטי.
הפגיעות הנרקיסיסטיות הן שקופות וחסרות סימנים בשונה מפגיעות של אלימות פיזית אך הן אינן פוגעות פחות. פגיעה לאורך זמן מאדם נרקיסיסט היא התעללות פסיכולוגית קשה. הפגיעה הנרקיסיסטית לאורך זמן יוצרת אצל הנפגע.ת השלכות פסיכולוגיות לטווח ארוך ופגיעה בערך ובביטחון העצמי. מכיוון שאנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית הם פעמים רבות צ׳ארמרים, חכמים ומניפולטיביים אין הסביבה חושדת שיש בעיה או התעללות במערכת היחסים ולכן חשוב לזהות את המאפיינים.
8 דגלים אדומים
Hozzászólások