top of page
Picture2.jpg

FIND THE MAGIC IN YOURSELF

תמונת הסופר/תאראל הר-טוב

תרפיית העוזר: איך עזרה לאחרים יכולה לשפר את מצבכם הנפשי?

 

מהי תרפיית העוזר?

תרפיית העוזר היא גישה שטוענת שכאשר אתם עוזרים למישהו אחר, אתם גם עוזרים לעצמכם. פרנק רייזמן (Riesman), סוציולוג אמריקאי, פיתח את הרעיון הזה בשנות ה- 60, של המאה ה-20 וגילה שאנשים שמעניקים עזרה לאחרים חווים שיפור במצב רוחם ובבריאותם הנפשית. מדובר לא רק בהרגשה טובה שמגיעה מהנתינה, אלא גם בתוצאה מוחשית של שיפור ברווחה האישית של המעניק. רייסמן מצא במחקרו כי התחושה הטובה נובעת מעצם העמדה של הענקת עזרה ולא קשורה ברמת העזרה שנתפסת בצד השני. במילים אחרות, האדם שמעניק עזרה מקבל תגמול נפשי חיובי בין אם הצליח לסייע לאדם האחר או לא.

בשביל לעזור למישהו אחר אנחנו לא צריכים להיות חזקים, ״מושלמים״ או עם חיים מתוקתקים ומוצלחים כמו שאנחנו חושבים אולי. בכדי לעזור למישהו מספיק שיהיה לנו קצת יותר מאותו משאב מאשר לאדם שזקוק לסיוע. הבשורה של ״תרפיית העוזר״ אומרת שגם גם מי שחסר משאבים ומרגיש שהוא בעצמו חווה משבר והתמודדויות נפשיות יכול וצריך לעזור לאחרים ולהרוויח מכך.

כך למשל, אדם שמרגיש שהוא נמצא במצב כלכלי קשה ויכול לתרום רק מעט זמן, יכול להתנדב לעזור בבית תמחוי. גם אם הוא לא יכול לתרום כסף, הזמן שהוא מקדיש יכול להעניק לו תחושת סיפוק ולחזק את מצב רוחו.


מי מאיתנו לא מכיר.ה את זה? אתם ביום רע ופתאום חברה מתקשרת וזקוקה לחיזוק ועידוד ולאחר השיחה אתם מרגישים הרבה יותר טוב כי הצלחתם לחזק/להצחיק/לעודד או לשפר את המצב רוח של החברה. לא ברור איך אבל איכשהו בדרך מסתורית גייסתם לפתע כוחות על מנת לשפר למישהו אחר את מצב הרוח. כוחות על שאולי לא מצאתם בשביל לשפר לעצמכם את מצב הרוח...

לכן אדם שזקוק לעזרה בעצמו יכול לתמוך בחבר שקורא לו לעזרה בשעת משבר רגשי למרות שאולי בתפיסתו הוא לא במצב של להעניק כלום מעצמו. לעיתים רבות, ההקשבה והתמיכה הרגשית שהוא מעניק עשויות להעניק לו תחושת ערך עצמית ולעזור לו להתמודד עם הקשיים האישיים שלו.

עוד דוגמה היא אדם שנמצא בתקופה קשה מבחינה בריאותית, אך עדיין מוצא את הזמן והכוחות לעזור בשיעורים פרטיים לילד בשכונה. למרות שהוא בעצמו סובל ממחלות כרוניות, הסיוע שהוא מעניק יכול לשפר את תחושת המשמעות והסיפוק שלו, ולעזור לו להרגיש שהוא עושה שינוי חיובי בסביבתו.


איך זה עובד?

כשאנחנו עוזרים למישהו אחר – בין אם זה חבר, בן משפחה, או אפילו זר – המוח שלנו משחרר כימיקלים כמו אוקסיטוצין ודופמין, אשר גורמים לנו להרגיש מאושרים יותר. התחושה הזו של סיפוק ואושר נובעת מהידיעה שפעולותינו תורמות למישהו אחר ומחברות אותנו למשהו גדול יותר מהאני הפרטי שלנו. התוצאה היא שמירה על מצב רוח חיובי ותחושת שייכות וערך עצמי, שמביאות לתחושת משמעות עמוקה יותר בחיינו. בקצרה- הביטחון עצמי שלנו עולה וזה מרגיש טוב!


איך זה מתקשר לפסיכולוגיה האדלריאנית של אלפרד אדלר?

הרעיונות של תרפיית העוזר מתקשרים באופן ישיר לתיאוריה האדלריאנית של אלפרד אדלר, פסיכולוג אוסטרי ידוע. אדלר טען כי כולנו מחפשים ללא הרף תחושת שייכות ומשמעות בעולם במילים אחרות- מחפשים להרגיש טוב. אדלר ראה את תחושת השייכות והעזרה לאחרים כמרכיבים מרכזיים לבריאות נפשית תקינה. ״תרפיית העוזר״ מדגימה כיצד הנתינה לזולת עוזרת לנו להרגיש שייכים ולהגביר את תחושת המשמעות האישית שלנו. כאשר אנו עוזרים לאחרים, אנו לא רק תורמים לרווחה של אחרים, אלא גם חווים שיפור בתחושת השייכות שלנו ובתחושת הערך העצמי שלנו, בדיוק כפי שאדלר תיאר.


"תרפיית העוזר בעת משבר: איך התנדבות בזמן מלחמה תורמת לרווחה הנפשית"


עזרה לאחרים בזמן מלחמה היא דוגמה מצוינת כיצד תרפיית העוזר פועלת במצבים קשים במיוחד. במצבים כאלה, התנדבות והתגייסות המונים לא רק מסייעות לשדה הקרב או לקורבנות המשבר, אלא גם מחזקות את תחושת השייכות והערך העצמי של המתנדבים.


המלחמה הנוכחית בישראל, "חרבות ברזל", מדגימה בצורה חיה את ההשפעה של התנדבות והתגייסות המונים. בזמן שהמדינה מתמודדת עם סכסוכים מתמשכים וצרכים דחופים, אנשים מתאגדים כדי לספק סיוע בצורה של אוכל, תרופות, ושירותים חיוניים אחרים. יוזמות התנדבות רבות נוצרות כדי לתמוך בחיילים ובמשפחותיהם, תוך יצירת תחושת קהילה ושייכות חזקה.


במהלך הסכסוכים, התגייסות המונים ממלאת תפקיד חשוב בהבטחת המשאבים והסיוע הנדרשים. התנדבות בקווי החזית או בקווי העורף מאפשרת למתנדבים להרגיש שהם עושים שינוי אמיתי, מה שמביא להם תחושת סיפוק ומשמעות גדולה יותר.



לסיכום

מי שרוצה לעזור לעצמו, ימצא את הדרך לעזור לאחרים. גם כאשר אתם מרגישים, מרוקנים, חלשים, חסרי יכולות לתת כלום אתם עדיין יכולים לתת למישהו שנמצא במקום יותר מאתגר מכם. ״כל עוד הנר דולק ניתן לתקן״ וכל עוד אתם נושמים אתם יכולים לעזור גם אם בקצת.

כשאתם שוקלים כיצד לפעול או לתמוך בעשייה חברתית, זכרו שההתנדבות לא רק תורמת לחיים של אחרים – היא גם מספקת לכם תחושת משמעות ושייכות. בעתות משבר, עזרה לזולת יכולה להיות הדרך האידיאלית לשפר את מצבכם הנפשי, ולהעניק לכם תחושת הישג וסיפוק אישי. ההשפעה החיובית על חייכם תהיה לא פחותה מההשפעה שהיא יוצרת על חיי אחרים

9 צפיות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page